2011-07-01

Gröna fingrar eller bara jordiga?


Vi har flyttat fram mycket av vårsysslorna. Vintern var lång och energin har varit låg. Men till slut måste man ta tag i det. Så under en tid har jag spridit ut lite trädgårdsarbete.

Det tar mycket på min kropp och jag har inte den orken jag önskar. Men det är så roligt och avkopplande. Och att se resultatet är det bästa. Det får man njuta av länge. Så även om jag betalar ett högt pris – får jag mycket för det.

På framsidan planterar jag varje år en favoritblomma. Den finns i olika färger, men jag föredrar den vita och den ljuslila. Men har man en orange dörr så blir det vita bäst…
Det är lite omdiskuterar vad den heter. Står ofta olika i olika butiker. Men jag litar på min florist vän som sa att den kallas spansk margerit. Det lät bekant och det funkar även när man googlar ;) Jag såg några nya sorter på Öhrs handelsträdgård när jag var där med Elin. Men nästa gång vi var där och jag tänkte köpa så fanns dem inte kvar. Så det blev dem klassiska. Men jag gillar dem skarpt!

 

 

Ett projekt jag haft ända sen vi flyttade hit, är att bygga en kompost. En som ser lite roligare ut än dem gröna i plast . Tanken var att göra en ram till en rabatt och en kompost i liknande utförande. Plattor längs med och en växt som kan klättra upp på komposten. Kanske ett lock också…


 Ramen till rabatten gjordes tillsammans med pappa och syskonen. I september 2008.

 
Men sen kom vi inte längre.  Kompost idéen förenklades när pappa kom över några pallkragar som passade i måtten. Det var bara att måla dem, fästa två pinnar i hörnen och sen stapla på fyra kragar på höjden. Och sätta den på plats så klart.  Jag skrev ”bara” men det var så klart inte så bara. Jag var rätt slut efter målandet. En olja som rinner väldigt mycket. Och så var det ju 4 st 4x4 sidor....pust….  Men det var ändå enklare en att göra allt från grunden.


Sätta ihop och sätta på plats gjorde jag och Jonathan. Trevligt att jobba tillsammans. Glömde nästan nämna högen som varit en kompost fram till nu. Den skulle rensas och tas bort. Och faktiskt fanns det en fin hög med jord under lite ogräs. Så vi passade på att rensa alla rabatter och buskar och ge dem den fina kompost jorden. Ännu mer pust! Men det kändes bra och jag tror trädgården är nöjd. Fint blev det med en kompost och nu är tanken så klart, behövde det ta nästan 5 år?Vintern var hård mot växterna. En rabatt fick en smäll och några buskar. Men jag förundrar mig varje år för hur bra naturen repar sig. Och det är kul att se vad som händer. Och hur fort det går.


Nästa projekt är att få gräsmattan fin. Just nu kallar jag det äng. För det minsta vi har är gräs. Men vi klipper och ser glada ut och lotsas att det inte är så illa. Men det är på gång. Vi ska fixa det. Lugn grannar lugn, vi ska inte skämma ut området ;)

Hur det än är så gillar jag naturen, blommor och växter. Jag blir lugn och njuter verkligen av det vackra! Visst är det en hel del jobb med en trädgård. Men det är rätt så fantastiskt att ha…

Over and out!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart! Härligt med trädgård. Jag har hört att även lukten av jord är nyttig, något att tänka på när man rensar ogräs. Och så resultaten som ger glädje lugn och härliga dofter. Kram från (gissa vem)

Marielle sa...

Nämen hallå mamma :) trevligt att se dig här! Speciellt med tanke på att jag är tillbaka på jobbet...då var detta extra välkommet!! :)

Kram!